Eski Valide Camii
KonumÜsküdar, İstanbul, Türkiye
Mimar(lar)Mimar Sinan
Minare sayısı2

Eski Valide Camii ve Külliyesi (müftülük kayıtlarına göre Atik Valide Camii) İstanbul'un Üsküdar ilçesinin hakim konumu Toptaşı sırtına II. Selim'in eşi, III. Murat'ın ise annesi Afife Nur-Bânû Valide Sultan tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Camii, medrese, tekke, dârüşşifa, dârulhadis, dârulkurrâ, sıbyan mektebi ve imaretten oluşan tesis, Mimar Sinan’ın inşa ettiği tam teşekküllü ve tek parça kalabilmiş son külliye olarak kabul edilmektedir. Mimar Sinan’ın inşa ettiği cami vefatından sonra talebesi Davud Ağa tarafından genişletilmiştir. Son olarak da II. Mahmud döneminde eski İstanbul evlerini andıran ve müstakil bir girişi bulunan hünkâr kasrı ve mahfili eklenmiştir.[1] Yapılış tarihi 1570-1579 tarihleri arasını kapsamakla 1583 yılında Mimar Sinan'ın talebesi Davud Ağa tarafından genişletilmiştir.[2]

1. ^ "Üsküdar Sırtlarında Bir Sinan İncisi: Vâlide-i Atîk Külliyesi". www.marmarailahiyat.com/. 4 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  2. ^ "ATİK VÂLİDE SULTAN KÜLLİYESİ". 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.