Atlas Pasajı
İstiklal Caddesi'nde yer alan Pasaj, Atlas Sineması ve Sinema Müzesi'ne ev sahipliği yapmaktadır.
Tür19. yüzyılda konut,
20. yüzyılda eğlence, kültür ve alışveriş mekanı
Mimari tarzNeo-rönesans
Konumİstiklal Caddesi No, 131, Beyoğlu, İstanbul

Atlas Pasajı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, İstiklal Caddesi'nin üzerinde yer alan tarihi bir pasaj.

1877 yılında bir kışlık konak olarak inşa edilmiş bina, arkasındaki üç katlı blok ile birleşerek günümüzdeki halini almıştır. Yapı, 1930'lu yıllardan itibaren şehrin kültür ve eğlence yaşamında önemli rol oynamış; Mulen Ruj gazinosu, Atlas Sineması, Küçük Sahne, Kulis Bar gibi mekanlar bu yapıda faaliyet göstermiştir. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde gelişen cephe mimarisinin ve iç tasarımın başarılı örneklerinden birisi kabul edilir.[1]

2018-2020 arasında yenilenen binada tarihî Atlas Sineması, 2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açılan İstanbul Sinema Müzesi ve pasaj bölümünde dükkânlar yer alır.

1. ^ Önel, Derya (16 Aralık 2016). "Agop Koçeoğlu'nun kışlık konağı Atlas Pasajı". oggito.com. 14 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2021.