Enfiyehane Sokağı ile Öğdül Sokağı arasındadır. Bugün yalnız bazı duvarları kalmıştır. Yığma taş ve tuğladan inşa edilen hamamın; abdesthanesi, temizlik yeri, dört halveti ve külhanının yerleri hâlâ seçilebilmektedir. Hamam, Fatih veya Kanunî zamanında Ayazma Sarayı ile beraber ve bu sarayda yaşayanlar için yaptırılmıştı. 1760’da ise Ayazma Camii’nin vakfı olarak tamir edilmiş ve halka açılmıştı. Hamamın ilk binası yığma taştan olup tamir sırasında ilâve edilen yerler ince tuğladan yapılmıştı. Hamamın, Birinci Dünya Savaşı sıralarında, halkın düştüğü koyu sefalet yüzünden, işlemez hale gelerek terkedildiği bilinmektedir. Hamamın esas ilk binası yığma taştan olup tamir sırasında ilâve edilen yerler ince tuğladan yapılmıştır. Hamamın bir müddet enfiye imalathanesi olarak kullanıldığı, fakat üretilen enfiyenin kalitesinin iyi ol mamasından dolayı bu faaliyetin sona erdiği söylenmektedir. Vakıf malı olduğu halde, sonradan bir şekilde özel mülkiyete geçmiştir. Hamamlar kolayca özel mülkiyete geçebilen yapılardır. Dolayısıyla gelir getirdikleri müddetçe kullanılmış, gelirleri zayıfladıkça ortadan kaldırılmışlar. Birçoğunun günümüze gelememe sebebi budur. İşyeri, depoya dönüştürülmüşlerdir. 1974 yılında bu hamamın sahibi, Öğdül Sokağı’na bakan tarafına dükkânlar inşa ettirmiştir. Hamamın, Birinci Dünya Savaşı sıralarında, halkın düştüğü sefalet yüzünden, işlemez hale gelerek terkedildiği bilinmektedir.

Ayazma Hamamı
TürAntik Hamam
ŞehirÜsküdar
Mimar(lar)Mimar Sinan

Ayazma Hamamı, Üsküdar'ın hamamlarından biridir. Ayazma Camii ve Şemsipaşa İlköğretim Okulu yakınındaki hamam, I. Süleyman döneminde Ayazma Sarayı için Mimar Sinan'a yaptırılmıştır, 1760 yılında III. Mustafa tarafından yeniletilmiştir. Kalıntıları halen durmaktadır. Kalıntılarına göre küçük bir hamam olduğu anlaşılır. Kalıntılarında abdesthane, temizilik yeri, halvet bölümleri ve külhan odası görülür. 1915 yılında, I. Dünya Savaşı dönemindeki sefaletten dolayı hamam işlevsiz hale gelmiş ve kapatılmıştır.

Ayazma hamamı hizmet verememektedir. Kalıntılarına otopark yapılmıştır.