Padişah II. Bayezid (1481-1512) dönemi sadrazamlarından Davud Paşa’nın temsil görevlisi olan Aydın Kethüda, bu mescidi kendi adına yaptırmıştır. İnşa tarihi ise kesin olarak bilinmemektedir. Ancak 16. yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin edilebilir. Kubbesiz ve ahşap olarak yaptırılan bu mescidi, Çelebi Ulak lakabı ile tanınan Seyyid Mehmet Ağa, minber koydurarak Aydın Kethüda Camii’ne çevirtmiştir. Aydın Kethüda Camii 1965-1970 yılları arasında betonarme olarak yenilenmiştir. Kapalı olan son cemaat yeri sonradan ilave edilmiştir. Burada imam odası bulunmaktadır.

Harimde, sağ tarafta müezzin mahfili, sol tarafta da üst mahfil merdiveni bulunmaktadır. Üst mahfil dört ahşap direk üstündedir. Korkulukları ahşap çıtalarla oldukça yukarıya kadar yükseltilmiş üç yarım daire şeklindedir. Sağ ve sol duvarlarda üçer, mihrap duvarında da iki uzun pencere vardır. Sağ duvarın ortalarında minareye çıkış kapısı bulunmaktadır. Mihrap mermer, minber ve kürsü cilalı ahşaptandır. Ahşap tavan yağlı beyaz boya ile boyanmıştır. Bütün duvarlar, yerden pencere altlarına kadar ahşap lambri ile kaplanmıştır. Sağ tarafta bulunan minarenin kürsü kısmı çatı saçağına kadar yükselmiştir. Minare gövdesi sıvalıdır. Şerefe korkuluğu, demir çubuklarla yapılmış olup, külâhı kurşun kaplamalıdır. Aydın Kethüda Camii’nin çatısı kiremitle örtülmüştür. Bahçede tuvaletler, abdest alma yerleri ve bir de kütüphane bulunmaktadır. Mihrap duvarı önünde küçük bir hazire vardır.