19.yy’ın sonunda, zemini kârgir, üst katlar ahşap bağdâdî teknikle inşa edilen yalı, Avrupa geleneksel halk mimarisi üslubuna sahiptir. Malzemesi yurt dışından getirilip monte edildiği için mahalle sakinleri arasında Vidalı Yalı olarak adlandırılmıştır.

Ermeni Katolik aileye mensup, Ayan azası ve tüccar Bedros Azaryan tarafından yaptırılan, Katalog mimarlığı örneği sergileyen, üç katlı simetrik sistemle inşa edilen yapının zemin üstü iki katında balkon görünümünde cumbası ve çatı katı vardır. İç dekorasyonu ampir üsluba sahip yalının arka tarafında büyükçe bir bahçesi bulunmaktadır.

Vehbi Koç tarafından 1950 yılında satın alınan yalı uzun yıllar aile tarafından yazlık olarak kullanılmış, 1980 yılından itibaren müzeye dönüştürülmüştür. Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Kurulu tarafından 1971 yılında 57 koruma no ile tescil edilen yalı, güney bitişiğinde bulunan 56 koruma nolu yalı ile beraber Sadberk Hanım Müzesi olarak faaliyet göstermektedir. 1

1 Orhan Erdenen, Boğaziçi Sahilhaneleri, İBB Kültür A.Ş, 2006