Saray, 1840’larda Tanzimat döneminin meşhur devlet adamı Mustafa Reşid Paşa tarafından o dönemin en önemli mimarlarından Serkis Balyan’a inşa ettirildi. Mustafa Reşid Paşa 1854’te oğlu Ali Galip Paşa’yı zamanın hükümdarı Sultan Abdülmecit’in kızı Fatma Sultan ile evlendirdi ve hazine sarayı Mustafa Reşid Paşa’dan satın alıp yeni evli çifte tahsis etti. Ali Galip Paşa 1858’de vefat etti. Fatma Sultan’la evlenen ikinci eş Mehmet Nuri Paşa da Arabistan’da sürgünde 1890’da vefat etti. Fatma Sultan’ın da vefatının ardından saray Sultan Abdülmecit’in diğer kızı Mediha Sultan’a tahsis edildi. Mediha Sultan’ın eşi Necip Bey de 1885’te vefat edince Mediha Sultan Damat Ferid Paşa ile evlendi. Damat Ferid Paşa ailesi ile birlikte 1922’de İstanbul’u terk etti.

1925’te hazineye geçen bina Balıkçılık Enstitüsü oldu. Daha sonra harem kısmı Kemik Hastalıkları Hastanesi, selamlık kısmı ise İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Sosyal Tesisler haline geldi.