Beyazıt Devlet Kütüphanesi
TürDevlet kütüphanesi
Boyut1 milyon +
Websitebeyazitkutup.gov.tr

Beyazıt Devlet Kütüphanesi dış cephe
Beyazıt Devlet Kütüphanesi okuma salonu

Beyazıt Devlet Kütüphanesi (eski adı:Kütüphane-i Umumî Osmanî), Bayezid Camii ve tarihî Sahaflar Çarşısı yakınında, Beyazıt Meydanı'na bakan iki tarihi binada 1884 yılından beri araştırmacılara hizmet veren kütüphanedir.

Türkiye'de devlet eliyle kurulan ve oluşum şartları bütün ayrıntılarıyla bilinen ilk kütüphanedir.[1] Bir derleme kütüphanesi olan kütüphane, yaklaşık yarısı kitap olmak üzere toplam bir milyona yakın dokümanı barındırır. Kitapların 11.120 adedi yazma eserdir. 2003 yılında Hakkı Tarık Us Koleksiyonu'nun kütüphaneye devredilmesinden sonra gazete-dergi bölümü Türkiye’nin en önemli arşivi haline gelmiştir.[1]

1. ^ a b "Bayezit Devlet Kütüphanesi web sitesi, Kurumumuz Hakkında, Erişim tarihi:24.08.2012". 9 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2012.