Beyazid Medresesi
Medresenin giriş kısmı (Mayıs 2014)
TürMedrese
Şehirİstanbul
Mimar(lar)Yusuf Bin Papas
Resmî site

Bayezid Medresesi, Osmanlı Padişahı II. Bayezid tarafından İstanbul'da Bayezid külliyesinin bir parçası olarak 1506-1508’de inşa ettirilen medrese

Eskiden giriş kapısının sağında, büyük dikdörtgen havuz bulunduğundan, halk arasında "Havuzlu Medrese" olarak da bilinir.[1] Bayezid Medresesinin yapımına Bayezid Camii'nin inşasının bitiminden sonra başlandı. Camiinin kuzey batısında ve biraz uzağında olan klasik medrese planında bir yapı olan medresenin inşaatı 1507'de tamamlandı. Mimarı Yusuf Bin Papas’tır.

Medrese, 1509 depreminde büyük hasar gördü fakat hemen sonra tamir edildi ve şehrin en önemli medreselerinden biri haline geldi. Vakfiyesinde, şeyhülislamların müderrislik yapması şart koşulmuştu. Ancak şeyhülislamların işlerinin yoğunluğu nedeni ile, eğitim için yerlerine vekil tayin ettikleri anlaşılmaktadır.[1]

Cumhuriyet devrinde evrak tevzi yeri, fakirler için yerleşme yeri ve bir sürede yurt olarak kullanıldıktan sonra müze ve kütüphane oldu.[1] Şişli'de bir ahşap binada (bugünkü Atatürk Müzesi) oluşturulmaya başlanan şehir kütüphanesi ve “İnkılap Vesikaları Müzesi” 1931 yılında medreseye taşındı. Kütüphane 10 Temmuz 1939’da resmî bir törenle hizmete açıldı. Müze kısmı 1945’te Saraçhanebaşı’ndaki Gazanfer Ağa Medresesi’ne taşındı; kütüphanenin adı "İstanbul Belediye Kütüphanesi" oldu. Kütüphane, 1981’de Taksim’deki yeni bir binaya taşındı ve Atatürk Kitaplığı adıyla hizmet vermeye başladı.

Kütüphanenin taşınmasından sonra Bayezid Medresesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edildi. İlk kez 1968 yılında Yavuz Selim Medresesi'nde açılan Yazı Müzesi restorasyondan sonra Bayezid Medresesi’ne taşındı ve 28 Ekim 1984 tarihinde Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi olarak ziyarete açıldı.[1]

1. ^ a b c d "Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü web sitesi, Erişim tarihi:24.06.2015". 7 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2015.