Evliya Çelebi ayrıca hamamlar hakkında yaptığı tasnifte Beykoz’u ceviz bağlarının şöhretinden olacak, koz (ceviz) bekçilerine ayırmakta ve yapının çifte hamam tipinde olduğunu söylemektedir. Ayvansarayi Had’ikatü’l-Cevâmi adlı eserinde, hamamın çeşmenin vakfı olduğuna ve tek olarak yapıldığına değinmektedir. Günümüzde de faaliyet göteren bu yapı, Has Odabaşı Behruz Ağa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Behruz Ağa ayrıca 1562 yılında Mimar Sinan’a kendi adını verdiği bir cami inşa ettirmiştir. Hamamın da o tarihlerde camiye ya da çeşmeye akar sağlaması için yapıldığı tahmin edilmektedir. Eser, Beykoz’un en tarihi binasıdır. Tezkiretü’l-ebniye’de bahsetmektedir.

Kaynak: Anadolu Türk Hamamları Hakkında Genel Bilgiler ve Mimar Koca Sinan’ın İnşa Ettiği Hamamlar, Prof. Dr. Yılmaz ÖNGE, S. 406

Kaynak: İSTANBUL’UN 100 HAMAMI, Akif Kuruçay, S. 187

Kaynak: Mimar Sinan’ın İstanbul’da inşa ettiği hamamlar (fikriyat.com)