Reşad Ekrem Koçu, İstanbul Ansiklopedisi’nin (Sayfa 2794) ” Binek Taşı” maddesinde şu açıklamaya yer vermiştir:

“Zamanımızda İstanbulda sokak üzerinde kalmış tek binek taşı, Beylerbeyinde Yalıboyu Caddesinde Beylerbeyi Camiinin büyük bağçe kapusu yanındadır ki, pâdişahlar bu camie atla geldiğinde, bu taşda atdan inerler, ve cami bağçesinden geçerek hünkâr mahfili önüne İkinci Sultan Mahmud tarafından yaptırılmış hünkâr dâiresine girerler idi; namaz dönüşü de ata bu taşdan binerler idi. Artık bir antika olmuşdur; târihini bilmez, millî hâtıralara hürmet duygusundan mahrum, sâdece yenilik budalası biri çıkar da, yol kenarında bu koca taş da niye duruyor diye, Beylerbeyi Yaloboyu Caddesindeki tek örnek binek taşını kaldırır ise pek yazık olur.”