Köşk yüzyılın başında Art-Nouveau tarzında, sonrasında önünden geçen uzun sahil yoluna da ismi verilen Dr.Cemil Topuzlu tarafından yaptırılmıştır. Cemil Paşa, köşkü 1931 yılında sanayici Hayri İpar’a satmıştır.

Cemil Topuzlu Köşkü

Cemil Topuzlu Paşa Köşkü, İpar Köşkü, İstanbul’un Çiftehavuzlar semtinde 20. yüzyıl başında inşa edilmiş Art Nouveau tarzında üç katlı tarihi yapı.

Köşk, 20. Yüzyılın ilk yıllarında denize 165metre cephesi bulunan[1] 30 dönümlük arazi üzerine[2] Dr. Cemil Paşa (Topuzlu) tarafından yaptırıldı, bu yüzden “Cemil Topuzlu Köşkü” olarak anılır. Mimarının kimi Alexandre Vallaury olduğu düşünülür[3] ancak Mimar Vedat Tek’in yapıları arasında da adı geçer.[4] Sadrazam Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın köşkü görünce çok beğenip güzellik anlayışına hayran kaldığı Cemal Paşa’ya İstanbul Şehremini makamını (belediye başkanlığını) teklif ettiği söylenir.[2][3]

1. ^ Sekmeç, Ali Can. "Atatürk'ün müteahhidinin Hikayesi". Chronicle Dergisi. 25 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2011.
  2. ^ a b Opçin, Tuncay. "Köşk Kimseye Şans Getirmedi". Yeni Aktüel Dergisi, Sayı 153. 23 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2011.
  3. ^ a b Yalçın, Soner (24 Mayıs 2009). "Cemil Topuzlu Köşkü'nün Hazin Hikayesi". Hürriyet Gazetesi. 30 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2011.
  4. ^ "Sarayın ve Cumhuriyetin Mimarı Vedad Tek". Mimarlık Müzesi web sitesi. 3 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2011.