Haznelerde toplanan memba sularının şehre aktarımının yapıldığı yer olan Cendere Pompa İstasyonu 1902 yılında Fransa’dan getirtilen mühendis ve ustalar tarafından yapılmıştır. 600 metreküplük iki adet depoyla birlikte inşa edilmiş 35×25 m büyüklüğünde tek katlı yapıdır.

1990’lı yıllarda fonksiyonu sürdüren ancak şehrin yalnızca birkaç çeşmesine su vermekte olan Cendere Pompa İstasyonu’nun zaman içinde elektrikli pompaların kullanımı ile bazı mekânlarında değişiklikler yapılmış, kazanlar ve pompalar sökülmüştür. Yapının dış kütlesi ise özgün durumunu büyük oranda koruyabilmiş, sadece 33 metre uzunluğunda tuğladan yapılmış bacası yıkılmış14 ve Cendere Yolu üzerinde bulunan su terfi istasyonu’nun önünden geçen yolun zamanla yükselmesi nedeniyle bina ve bahçe kodu yolun aşağısında kalmıştır.

2009 yılında restorasyondan geçen yapının Cendere Su Müzesi olması kararlaştırılmış ancak bu proje hayata geçirilmemiştir.

Kaynak: Drahşan Uğuryol, “Hamidiye Suyu Tesislerine Ait Yapıların ve Çeşmelerin Günümüzdeki Durum ve Koruma Önerileri”, Sanat Tarihi Dergisi, 29/2, Ekim 2020

Restorasyon süreci İBB tarafından tamamlanan yapı Cendere Sanat Müzesi olarak 24.10.2022 tarihinde açılmıştır. İçerisinde sergi salonları, kafeterya, etkinlik ve çalışma alanları bulunmaktadır.