Cami, Kılıçali Paşa Mahallesi’nde olup, 1946-57 yılları arasında Meclis-i Mebusan Caddesi genişletme çalışmaları sırasında yıkılmıştır. Hadîkatü’l-Cevâmi’de cami ile ilgili olarak şunlar yazmaktadır:

“Bânisi Mahmud Çavuş nâm kimesne olub, mahall-i mezkûr fi’l-asl bir çemenzâr (zikredilen yer aslında bir çimenlik) namazgâh iken, mezbûr Mahmud Çavuş bârândan (yağmurdan) muhafaza içün üzerine yalnız bir sakf (çatı) bina edüb, ba’de zaman (sonradan) mescid olmuşdur. Ba’dehu muhterik olmakla (yandıktan sonra) Tahvîl Kalemi Kîsedârı (üst derece görevlilerin özlük işleri ve ferman ve beratları düzenleyen kurumun satın alma ve harcama sorumlusu) bulunan İzârî El-Hâcc Mehmed Efendi kârgir olarak fevkânî bina ve ihya edüb, minber dahi vaz’ eylemişdir. Fî 1153 / M. 1740-41.

Mumâileyh (adı geçen), tarih-i mezkûrdan on altı sene mürûrunda eser-i hikmet 1169 (M. 1755-56) tarihinde intikal eyleyerek mahall-i mezbûrda medfundur. Câmi-i mezkûrun kurbünde mekteb dahi bina eylemişdir. Mahallesi dükkânlardır.”[1]

—–

1 Hâfız Hüseyin Ayvansarâyî, Çivicilimanı Mescidi Der Salıpazarı, Hadîkatü’l-Cevâmi’, C.2, Matba’a-i Âmire, 1281 (M. 1864-65).