Yapım yılı: 1541

Sinan’ın İstanbul’da yaptığı küçük ölçekli yapıların arasında Defterdar Mahmut Çelebi Camii, oranları ve ayrıntıları bakımından 16. yüzyıl geleneğinin iyi bir temsilcisidir. Yapının banisi Defterdar Mahmut Çelebi iki kez defterdarlık görevi üstlenmiştir. Ayrıca döneminin önemli hat sanatçılarından biridir. Caminin giriş kapısı üstündeki kitabenin kendisi tarafından yazıldığı söylenir. Ayrıca yapıldığı yıllarda alemin üstüne hat sanatını simgeleyen hokka ve kalem koydurtmuştur. 1546 yılında vefat eden Defterdar Mahmut Çelebi’nin açık türbesi caminin avlusundadır. Caminin üst örtüsü özgünlüğünü koruyamamıştır. 1766 depreminde yıkılan kubbenin yerine yapının üst örtüsü ahşap çatıyla kapatılmıştır.