Edirnekapı’da bulunan ve Mihrimah Sultan Cami Külliyesi’nin bir bölümü olan tarihi Mihrimah Sultan Hamamı, Tarihi kaynaklara göre, 1562-1565 yıllarında çifte hamam biçiminde, klasik dönemde yaygın olan bir plan şemasında Mimar Sinan tarafından inşa edilmişir. Mihrimah Sultan Hamamı, Türk Hamamı kültüründe önemli rol oynamaktadır. Hamam Kanuni Sultan Süleyman tarafından kızı Mihrimah Sultan adına Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Tezkiretü’l-ebniye, Tezkiretü’l-mimarin ve Adsız Risale’de geçmektedir.

Kaynak: Anadolu Türk Hamamları Hakkında Genel Bilgiler ve Mimar Koca Sinan’ın İnşa Ettiği Hamamlar, Prof. Dr. Yılmaz ÖNGE, S. 406

Kaynak: EDİRNEKAPI CAMİİ ve KÜLLİYESİ – TDV İslâm Ansiklopedisi (islamansiklopedisi.org.tr)

Kaynak: İSTANBUL’UN 100 HAMAMI, Arif Kuruçay, S. 141

Mihrimah Sultan Hamamı
TürHamam
KonumEdirnekapı, Karagümrük, Fatih, İstanbul, Türkiye

Mihrimah Sultan Hamamı ya da Edirnekapı Hamamı, İstanbul ili Fatih ilçesi Karagümrük mahallesi, Edirnekapı semtinde I. Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan tarafından 1562-1565 yılları arasında yaptırılan külliyenin bir parçası olan hamamdır. Klasik dönem mimarisine ait özellikler taşıyan yapı Mimar Sinan tarafından yapılmıştır.[1] Kadın ve erkek bölümü olup günümüzde de halen hamam olarak hizmet vermektedir.

1. ^ "Kültür Envanteri - Mihrimah Sultan Hamamı". kulturenvanteri.com. 17 Kasım 2019. 20 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2023.