Elhamra Sineması
Elhmara Sineması girişi
Mimari tarzBirinci Ulusal Mimarlık Akımı
AdresMilli Kütüphane Cd., Konak Mah. 35250 Konak
Şehirİzmir
Mimar(lar)Tahsin Sermet

Elhamra Sineması (İzmir Milli Sineması ya da Milli Sinema), İzmir'in Konak ilçesi Milli Kütüphane Caddesi'nde bulunan tarihi bir sinemadır.

Sinema, 1912'de kurulan İzmir Milli Kütüphanesi'ne maddi kaynak sağlamak için kurulmuştur. 1926 yılında açılan sinemanın mimarı Neo-Klasik Türk mimarisinin öncülerinden Mimar Tahsin Sermet Bey'dir. Dünyanın ilk sesli filmi The Jazz Singer İzmir'de ilk kez bu salonda gösterilmiştir.[1]

Bina, İzmir Devlet Opera ve Balesi için 1980 yılında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kiralanıp, restore edilmiştir.[2] Hâlâ İzmir Devlet Opera ve Balesi Elhamra Sahnesi olarak kullanılmaktadır.

1. ^ "Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Dergisi Cilt: I, Sayı: 3, Yıl: 1993" (PDF). 5 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Nisan 2010.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2010.