Eski Darülfünun Binası
Eski harflerle Geçen seneki Daire-i Mebusan'ın deniz cephesinden manzarası açıklamasıyla 1909'da basılmış fotoğraf. Arkada Ayasofya görünmekte
TürÜniversite binası, parlamento binası
Konumİstanbul, Türkiye
Başlama1845
Yıkılma1933
Mimar(lar)Gaspare Fossati
Eski Darülfünun binasının yangından sonraki hali

Eski Darülfünun binası, ilk Osmanlı üniversitesine hizmet etmek üzere 1846-1863 yılları arasında İstanbul’un Sultanahmet semtinde Mimar Fossati tarafından saray üslübunda[1] inşa edilmiş; 1933 yılında yangın sonucu yıkılmış tarihi yapı.

Üniversite binası olarak inşa edilen yapı, 1863’de çok kısa bir süre üniversite dersleri için kullanıldıktan sonra Maliye, Adliye, Evkaf nezaretlerine devredildi. 1877-1878 yıllarında Birinci ve İkinci Osmanlı Meclis-i Mebusanı’na ev sahipliği etti, Meşrutiyet’in yeniden ilanından sonra yine Meclis-i Mebusan’a tahsis edildi; son olarak Adliye Sarayı olarak kullanıldı.

Merkezi avlulu iki kare blok ile bunları birleştiren bir giriş bölümünden oluşan üç katlı kâgir bir yapıydı. Boyutları nedeniyle çevredeki tarihi yapılardan farklı bir mimari üsluba sahipti.

1. ^ "Hayalet Yapılar sitesi, Darülfünun, Erişim tarihi:24.09.2011". 5 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2011.