Eyüp Sultan Camii
Caminin iç avludan çekilmiş bir fotoğrafı
Mimari türOsmanlı mimarisi
Kubbe sayısı1 (Ana)
20 (Diğer)[2]
Kubbe çapı (dış)17,5 metre[kaynak belirtilmeli]
Minare sayısı2

Eyüp Sultan Camii, İstanbul'un Konstantinopolis Surları dışındaki, Haliç kıyısında yer alan ilçesi Eyüpsultan'daki bir camidir. Külliyede, İslam peygamberi Muhammed'in sancaktarı ve sahabesi Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin gömüldüğü türbe de yer almaktadır. Çok daha eski bir alanda bulunan mevcut yapı 19. yüzyılın başlarından kalmadır.

Cami ve çevresi, özel kutsallığı nedeniyle, Osman Gazi'nin kılıcını kuşanmak üzere Cülûs Yolu'ndan geçerek gelen yeni Osmanlı padişahlarının saltanat törenlerinde rol oynamıştır.[3]

1. ^ a b c "Eyüp Sultan Külliyesi". TDV İslâm Ansiklopedisi. 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2023.
  2. ^ "Eyüp Sultan Camii Nerede? Eyüp Sultan Camisi Tarihi, Özellikleri, Hikayesi Ve Mimarı Hakkında Bilgi". www.hurriyet.com.tr. 14 Eylül 2020. 2 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2023.
  3. ^ Goodwin, Godfrey (1997). A history of Ottoman architecture. repr. Londra: Thames and Hudson. ISBN 978-0-500-27429-3.