Geçit, İstanbul’da neoklasik üslupla yapılmış ilk binalardandır. Yapım tarihi, 1860 olarak belirtilmiştir.
Yapı uzun süre önce, Erzurumlu Narmanlı ailesi tarafından satın alınmıştır. Yapı 1992’de başlayan restorasyonla yenilenmiştir. Karaköy, Kemankeş Mahallesi’ndeki Fransız Geçidi Kemankeş Caddesi (eski Gümrük Sokak) ile Galata Mumhanesi Sokak’ı birbirine bağlar.

Detaylı okuma için : Batılılaşma Dönemi İstanbul’unda Hanlar ve Pasajlar, Dr. Nursel Gülenaz, İTO yayınları-2011

Fransız Geçidi İş Merkezi
Cité Française
Durumİş merkezi olarak kullanılıyor
Mimari tarzNeoklasik mimari
KonumKemankeş, Karaköy, Beyoğlu
Şehirİstanbul
Yenileme1992
Sahip⅔ Narmanlı Ailesi
⅓ Bilimer Ailesi

Fransız Geçidi (FransızcaCité Française) veya tam ismiyle Fransız Geçidi İş Merkezi, Beyoğlu'nun Karaköy semtinde yer alan 1860 yılında inşa edilmiş bir pasaj ve iş merkezidir. Kemankeş Mahallesi’nde bulunan pasaj, Kemankeş Caddesi ve Galata Mumhanesi Sokak’ı birbirine bağlar. Mimari açıdan yapı kompleksi haç şeklinde tasarlanmış olup, neoklasik tarzda inşa edilmiştir.[1]

1992 yılında başlayan restorasyonunun ardından geçidin "Elektronik Center 2000" adı altında bilgisayar ürünleri ağırlıklı mağazaları içermesi planlandı. Yapının üçte ikisi Narmanlı, üçte biri de Bilimer ailelerine aittir.[2] Günümüzde geçit alt katında kafe ve restoranlara ev sahipliği yapmaktadır.

1. ^ Ekrem., Koçu, Reşat (1958). İstanbul ansiklopedisi. Tan Matbaası. OCLC 949455436.
  2. ^ Göğüş, Zeynep (1994). "Karaköy'de nostalji" (PDF). 13 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 31 Aralık 2022.