Fransız Lape Hastanesi’nin köklü tarihi 1853-1856 yılları arasında yaşanan Kırım Harbi’ ne dayanmaktadır. Bu savaş devam etti sürece İstanbul’da bulunan rahibelerin yanı sıra Fransa’dan gelen 225 Filles de la Charité (Şefaat Rahibesi) yaralı ve hasta askerleri tedavi etmeye devam etmişlerdir.

Zor şartlar altında canları pahasına yaralı ve hasta askerlere yardım eden rahibeler seyyar hastanelerde görevlendirilmişlerdir. Kırım harbi boyunca meydana gelen salgın hastalıklar nedeni ile 33 Rahibe hayatını İstanbul ve Kırım da kaybetmiştir. Savaş sırasında Rahibeler sadece yabancı askerlere değil aynı zamanda Osmanlı askerlerine de kendi evlatları gibi hizmet etmişlerdir.

Savaş bittikten sonra, ordu tarafından Talimhane Hastanesi’ndeki iki baraka ve üç yataklı bir hastaneye yetecek miktarda tıbbi malzeme, vermiş oldukları hizmetlere karşılık olarak rahibelere bırakılmıştır. Böylelikle Fransız Lape Hastanesi’nin temellerini atan ilk faaliyetler başlamıştır.

Filles de la Charité Rahibelerinin İstanbul’daki faaliyetlerinden bahsedilen tüm metinlerde, hastane şu şekilde tanımlanmıştır “İstanbul’da bulunan Lape Hastanesi, Kırım Harbi sırasında buradan geçmiş olan Şark ordusunun dokunaklı bir hatırasıdır.”

Kaynak:La Paix Hastane Tarihçesi