Tophane ile Galatasaray arasında Tomtom Mahallesi’nde Gül Baba Sokağı’nda Gül Baba Türbesi vardır. Bunun yanında bir de tekkenin bulunduğu tahmin edilmektedir. Galatasaray Ocağı’nın Sultan II. Bayezid (1481-1512) tarafından kurulmasına vesile olduğu rivayet edilen Gül Baba’nın adını taşıyan bu tekkenin kuruluşu ve zaman içinde geçirdiği değişiklikler tespit edilememiştir. Ancak, 953/1546 tarihli İstanbul Vakıfları Tahrir Defterinde, Vefa’daki Hoca Teberrük Mescidi’nin 881/1476 tarihli vakfiye özetinde bu tekkenin Zâviye der hâric-i Galata eş-şehîre bi-zâviye-i Gül Baba olarak adı geçmektedir. Sultan II. Mehmet (Fatih) döneminde, 1453-1476 arasında tesis edildiği anlaşılan tekkenin adına 18. yüzyılın ortalarıyla 1925 arasındaki tarihte listelerin hiçbirisinde rastlanmamakta, ne zaman ortadan kalktığı da bilinmemektedir. Günümüzde Gül Baba’nın Galatasaraylılar tarafından ziyaret edilen ve bakımı yapılan açık türbesi dışında tekkeden hiçbir iz yoktur. Dergâh, Tomtom mahallesi, Gül Baba sokağı Nu: 6’da; 317 ada, 48-49 parselde ve yumak yumak açan güller arasındadır.

İsmail Tosun Saral ‘ın “İstanbul’un Gül Babaları” dökümanından.