Güvenlik Anıtı
KonumÇankaya, Ankara, Türkiye
Tamamlanma tarihi1935
Açılış tarihi28 Ekim 1934 (ön yüz)
1935 (arka yüz)
AdandığıTürk Polis Teşkilatı ve Türk Jandarması

Güvenpark Anıtı (Güvenlik Anıtı - Emniyet Abidesi), Ankara Kızılay Meydanı'nda Güvenpark içerisinde bulunan ve Türk ulusunun polis ve jandarmaya olan güvenini, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nda ve inkılap hareketlerinde beraber bulunduğu arkadaşlarını temsil eden heykeller ve insan zekasını, çiftçinin tarım çalışmalarını betimleyen kabartmaların yer aldığı anıttır.

Cumhuriyet yönetiminin kamu yapılarını konutlarını ve çevresini planlayan Avusturyalı mimar C. Holzmeister, Kızılay Meydanı'nda bir park ve anıt önermesiyle yapımına başlanmıştır. Bronzdan yapılan heykeller Avusturya'da Viyana Erdberg dökümhanesinde gerçekleştirilmiştir. Mamak taşı kullanılan kaide üzerindeki kabartmalar Türkiye'de yapılmıştır. Anıtın taş kısımlarında Franz Wirt, Triberer ve Anton Hanak'ın diğer öğrencileri ile Türk ustaları çalışmıştır.

Anton Hanak tarafından yapımına başlanan anıt onun 6 Ocak 1934'te ölmesi üzerine Joseph Thorak tarafından 1935 yılında tamamlanmıştır.[1][2]

Anıtın kaidesi 37 metre uzunluğu, orta blok 8 metre, yan kanatlar 2 metre, bronz figürlerin boyu 6 metredir. Kaidede Atatürk'ün Türk, Öğün, Çalış, Güven özdeyişi yazar.[3]

Anıt, Haziran 2013'teki protestolar sırasında hükûmet karşıtı grafitiler ve 2016 Türkiye askerî darbe girişimi sırasındaki silah izleri ile zarar görmüştür. Bu zararlar nedeni ile de aynı yıllar içinde Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından çeşitli bakımlara alınmıştır.

1. ^ Osman, Kıvanç (2003). Cumhuriyet Dönemi Anıt Heykelleri. Ankara. ss. 98-102. ISBN 975-16-1678-6.
  2. ^ "Güven Anıtı". Goethe Enstitüsü. 28 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2014.
  3. ^ Şenyapılı, Önder (Aralık 2004). Ne Demek Ankara; Balgat, Niye Balgat!*. Ankara: ODTÜ Yayıncılık. s. 93. ISBN 975-7064-87-4.