Güzelce Kemeri (Şubat 2020)

Güzelce Kemeri, Gözlüce Kemeri ya da Cebeciköy Kemeri, İstanbul'un Sultangazi ilçesine bağlı Cebeci mahallesi sınırları içinde kalan tarihî bir su kemeridir.[1] Yüksekliği 29,5; uzunluğu 155 metre olan kemerin altta 8; üstte ise 11 gözü vardır. Kemer duvarları en altta 5,4; üstte ise 2,6 metre kalınlığındadır. Kemer yapımında kesmetaş kullanılmıştır.[2] Bir Mimar Sinan eseri olan yapı; günümüzde Alibeyköy Barajı'nın havzası içinde kalmış durumdadır. Yaz mevsiminde baraj gölünün sularının çekildiği dönemlerde yakından incelenebilir. Yapıldığı 16. yüzyılın mimarî özelliklerini bozulmadan muhafaza etmeyi başarabilmiştir. Yakın çevresinde yerleşim olmadığı ve hemen hemen yarısına kadar baraj suları içinde kaldığı için günümüzde de tahrip olma tehlikesi asgarî düzeydedir.

1. ^ "Güzelce Kemeri Kemeri". 10 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2011.  (WebCite®[ölü/kırık bağlantı])
  2. ^ "Gözlüce Kemeri". 10 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2011.  (WebCite®[ölü/kırık bağlantı])