Ka’im-makam Melek Mehemmed Paşa kethüdası sahibü’l-hayrat ve’lhasenat Hacı Hüseyin Ağa’nın H. 1185/ M. 1771 tarihinde inşa ve H. 1306/ M. 1888 tarihindeki Keresteciler hârikinin imhâ ettiği bu çeşmeyi tüccardan Samakovlu Hacı Ali Efendi kendi himmetinin eseri ve merhum Hacı İsmail Ağa’nın ecr-i hayrı olmak üzere tecdid ile bâni-i evvelin hayrını ihyâ ve nâmını ibkâ’ etmiştir.
H. 1324 / M. 1906-07

1906 yılında ihya edilen Hacı Hüseyin Ağa Çeşmesi’nin özgün yeri 492 ada 12 parselde, Muratefendi Sokağı üzerindedir. Günümüze ulaşan tek parçası olan kitabeli mermer ayna taşı; İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 06.06.2021 tarihli 1491568 sayılı yazısı gereğince Fatih Belediyesi Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü ekipleri tarafından 02.11.2022 tarihinde İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürlüğü’ne nakledilerek koruma altına alınmıştır.

Kaynak; Fatih Belediyesi Bilgilendirme Panosu