Banisi iki dönem vezirlik yapan Halil Paşa’dır. Kaptan-ı Derya Halil Paşa Camii olarak ta bilinmektedir. Caminin karşısında Şeyhülislam maktül Feyzullah Efendi’nin hicri 1112/miladi 1700-1701 tarihinde yaptırdığı Medresesi, kütüphanesi, çeşmesi ve mektebi bulunmaktaydı. İbadethanenin bir mahallesi yoktur. 1918 tarihli Fatih yangınında tahrip olan Cami’nin 1929 tarihine kadar mevcudi olduğu, hangi yıllarda yıktırıldığı ise bilinmemektedir. Bugün yerinde Saray Muhallebicisi’nin Fatih şubesinin yer aldığı bina bulunmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Planlama ve İmar Müdürlüğü’nün Koruma Amaçlı Nazım İmar Planlarında, Kayıp Eser Envanteri olarak; 437 Pafta, 2017 Ada, 15 parselde yer aldığı kaydı bulunmaktadır. 16. yüzyıl mimari örneklerinden olan Halil Paşa Camii revaklı, tek kubbeli ve taştan minareli olarak inşa edilmiştir. Cami ile beraber bir de çeşme bulunmaktadır.