Mimarı: Mimar Sinan

Açıklama: 1910 yılına kadar kullanılan hamam, uzun yıllar kapalı kalmıştır. Sonraki yıllarda çeşitli amaçlarla kullanıldıktan sonra günümüzde hamam olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Tezkiretü’l-ebniye ve Adsız Risale’de geçmektedir.

Kaynak: Anadolu Türk Hamamları Hakkında Genel Bilgiler ve Mimar Koca Sinan’ın İnşa Ettiği Hamamlar, Prof. Dr. Yılmaz ÖNGE, S. 406

Kaynak: AYASOFYA – TDV İslâm Ansiklopedisi (islamansiklopedisi.org.tr)

İstanbul'un Tarihî Alanları
UNESCO Dünya Mirası
Konum Türkiye
KriterKültürel: i, ii, iii, iv
Referans356[1]
Tescil1985 (9. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Haseki Hamamı, İstanbul'da Ayasofya ile Sultanahmet Camii arasında yer alan tarihi Türk hamamı. Hamam, I. Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından, 1556-1557 yılları arasında, Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Hamamın inşa edildiği yerde daha öncesinde Zeuksippos Banyoları'nın harabeleri bulunmaktaydı.

1910 yılına kadar kullanılan hamam, uzun yıllar kapalı kalmıştır. Zaman zaman cezaevi, kâğıt deposu ve benzin deposu olarak kullanılmıştır. 1957 – 1958 yıllarında onarılan hamam, 2008 halı satış mağazası olarak kullanılmıştır.[2]

Klasik devir Osmanlı hamamları üslubundaki yapı, çifte hamam şeklinde ve 75 m uzunluğundadır. Bu hamamda, Türk hamam mimarisinde bir yenilik olmak üzere ilk defa kadınlar ve erkekler kısmı aynı eksen üzerinde yapılmıştır.

Anlatıcı (tanıtıcı) levhası
  1. ^ 1 http://whc.unesco.org/en/list/356 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Resmi site". 24 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2015.