Tayyare Şehitleri Anıtı
KonumSaraçhane, Fatih, İstanbul
MalzemeMermer, bronz
Yükseklik11 m (36 ft)
Tamamlanma tarihi1916
AdandığıTürk havacılık tarihinin ilk hava şehitleri

Tayyare Şehitleri Anıtı (Hava Şehitleri Anıtı), Türk havacılık tarihinde ilk hayatını kaybeden ve "şehit" olarak anılan Fethi, Sadık ve Nuri beylerin anısına 1916’da İstanbul’da eski Fatih Belediye binası (2010'dan itibaren Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi rektörlük binası) karşısına dikilmiş anıt.

İstanbul’un Fatih ilçesi, Saraçhanebaşı’nda, Fatih Parkı içindedir. Mimar Vedat Tek’in eseri olan anıtın temeli 2 Nisan 1914'te atılmış ve yapımı 1916’da tamamlanmıştır. Mermer bir kaide üzerinde kırık bir sütundan meydana gelir.

I.Dünya Savaşı öncesinde iki uçakla İstanbul’dan Kahire’ye kadar uzanan 2.500 km.lik bir uçuşu gerçekleştirmek amacıyla çıktıkları yolda hayatını kaybeden pilotlar Şam’daki Emevî Camii’nde Selahaddin Eyyubi türbesinin yanına defnedilmişlerdir. Anıtın kırık bir sütun şeklinde olması, yarım kalan uçuşu simgeler.[1] Sütunun üzerinde bronzdan bir defne dalı bulunur. Eğer ulaşabilmiş olsalardı tayyarecilerin Kahire'de boyunlarına asılacak olan madalyanın büyütülmüş birer kopyası yaklaşık 7.50 m yüksekliğindeki anıtın kaidesinin iki yanına yerleştirilmiştir.[2] Madalyanın üzerinde uçak figürü, Beyazıt Kulesi ve İstanbul tasvir edilmiştir.

1. ^ Adnan Özyalçıner, Sennur Sezer, Öyküleriyle İstanbul Anıtları- 1, Evrensel Basım Yayın
  2. ^ "Mustafa Armağan, İlk hava şehitlerimizin uçağı da Suriye'de düşmüştü, Zaman gazetesi, 8 Temmuz 2012". 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2015.