Havran Kent Müzesi, Havran’ın binlerce yıldır yaşadığı değişim ve gelişimi gözler önüne seren, Antik Çağ’dan Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine uzanan, görsel metin anlatımlarında özellikle halk dilinin kullanıldığı bir kültür merkezidir. İlçenin tarihini, kültürünü, sosyal hayatını, sanayi ve ekonomik zenginliğini tanıtarak ortak kültürü bir çatı altında toplayan müzede, görsel metinlerdeki anlatımlar tarihi objeler, eşyalar, malzemeler ve siyah beyaz fotoğraflarla desteklenmiştir. 8 Eylül 2017 tarihinde, Havran’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıldönümünde kapılarını ziyaretçilerine açmıştır.

Kent Müzesi’nin hayat bulduğu bina, Havran’ın en görkemli konaklarından olan Hocazade Konağı’dır. 1912 yılında Hocazade Abdurrahim Efendi tarafından, 1900 m²lik alanda 800 m²si ev, 1100 m²si bahçe olmak üzere 3 katlı olarak yaptırılmıştır.  Zemin katı taş ve tuğla karışımı, diğer katlar sadece tuğladan inşa edilen konağın; 13 odası, 2 odalı mutfağı, 2 tuvaleti, 1 hamamı ve külhanı bulunmaktadır. Konak, Fatma Özgönül Denizer Us Budaras tarafından Havran Belediyesi’ne bağışlanmıştır.1

1 Havran Turizm Danışma Tanıtım Bürosu– Havran Kent Müzesi