Yapı, ismini eskiden önünde bulunan ve günümüze ulaşmayan havuzlu meydandan almıştır.  1557 tarihli Süleymaniye Camii’nin yapımı sırasında veya bir müddet sonra yaptırıldığı düşünülmektedir. 1957 yılında yapılan onarım ile Derinkuyu Sokağına bakan kapısı açtırılmış, 1980’li yıllarda yapılan onarım çalışması ile de hamama dahil olan kubbe altındaki mekan dükkan olarak kullanılmaya başlanmıştır.

1887 tarihli onarım kitabesinde şu sözler yazılıdır:

Mâşâallahu kân yapıldı mevkı’inde böyle bir rana güzel hammâm

Döküp âb-ı hayâtın eyle tathîr-i vücûd eyyâm / 1304

Allah’ın dilediği olur, böyle güzel, süslü bir hamam yapıldı ki;

Onun hayat veren suyunu dökünüp her gün vücudunu pâk eyle! / 1887

Hamamın bir bölümü dükkan olarak kullanılmakta sıcaklık kısmı ise bir depo vazifesi görmektedir. Zemin kat açıklıkları yapılan dükkan dolayısıyla değiştirilmiştir. Normal katında bulunan basık kemerli beş penceresi açıklık olarak özgünlüğünü korurken doğramaları yenilenmiştir. Kubbe örtüsü çimento içerikli malzemeyle sıvanmıştır.