Samiha Ayverdi’nin aynı isimli romanına konu olan konaktır.

Samiha Ayverdi, annesinin amcası olan İbrahim Efendi’nin konağında çok küçük yaştan beri yaşayarak konak mimarisi ve konak hayatı hakkında çok önemli gözlem ve tespitlerde bulunmuştur. İbrahim Efendi Konağı, o zamanın en gözde semtlerinden biri olan Şehzadebaşı’nda, Kalenderhane Cami’nin önündeki meydana bakar vaziyette yer almaktadır.

Kubbealtı Vakfı’ndan alınan bilgiyle konağın yıkılmadan önce bulunduğu konum, 1935 senesine ait Pervititch haritasında belirlenmiştir. Aynı zamanda 1913 yılına ait Alman Mavileri haritalarında konağın bulunduğu çevre görülmektedir.

Kaynak: “İstanbul’da konak hayatı ve konak mimarisi (Samiha Ayverdi’nin İbrahim Efendi Konağı kitabı üzerinden mimari okumalar) – Berfu Serdaroğlu