İstanbul âşığı Çelik Gülersoy’un restorasyonunda sorumlu olduğu Soğukçeşme Sokağı’nda yer alan konaklardan birinde Ocak 1990’da açılmıştır. İçinde Çelik Gülersoy’un ömrü boyunca topladığı İstanbulla ilgili kitaplar yer alır. 14 binden fazla kitap bulunan bu kütüphanede Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet devrinden İstanbul’u konu alan kitaplar bulunmaktadır. İçinde nadir kitapları barındıran kitaplığın en eski eseri 1541 yılı tarihlidir. 2015 yılında otele dönüşme tehlikesi geçirmiş olsa da bu tehlikeyi atlatmıştır. Murat Bardakçı bu tehlike hakkında bir makale yazmıştır. İlber Ortaylı’nın da bu konu hakkında yazdığı bir makalesi bulunmaktadır. Önünde Ayasofya, arkasında Topkapı Sarayı’nın surları ve bahçesi yer alan kitaplığın konumu, içindeki büyük dünyayı tamamlamaktadır. Üst katının pencerelerinden Ayasofya bütün ihtişamıyla kitap severleri selamlar. Haftaiçi 9.00-12.30 ve 13.00-16.30 saatleri arasında açık, haftasonu ise kapalıdır.

Mehmet Emin Yoldaş