İRHM, eski yapının kentli üzerindeki algısını esas alarak tasarlanmış. Eski yapıda da olduğu gibi müze cephesinde gözlemlenebilen yapısal beton, kent belleği anlamında düşünüldüğünde, antrepo binalarının en önemli karakteristik özelliği. Eski binanın tasarımcısı Sedad Hakkı Eldem’e göre antrepolardaki bu betonarme ızgara sistemi, Türk mimarisinin temel yapı unsuru olan “karkas”a referans veriyor. Yapının bir müzeye dönüştürülmesi sürecinde de, müze birimlerini barındıracak  ve müzenin taşıyıcısını oluşturacak bu yapısal betonarme grid, eski yapının sahip olduğu betonarme taşıyıcı esas alınarak kurgulanmış: İRHM cephesi geometri, renk ve malzemesiyle, eskiyi aynen referans alıyor.

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi
Açılış20 Eylül 1937
Konumİstanbul, Türkiye
Koleksiyon boyutuResim, heykel, özgün baskı
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesindeki diğer müzeler
Atatürk, müzenin açılış gününde Ülkü ile.
Pipolu Otoportre, Avni Lifij
Haremde Beethoven, Halife Abdülmecid
Kızlar Atölyesi, Ömer Adil

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi (İRHM), 20 Eylül 1937’de Türkiye’nin ilk Güzel Sanatlar müzesi olarak Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi’nde hizmete giren, günümüzde Tophane'deki Antropo No:5'te hizmet veren sanat müzesidir.

19. yüzyıl Osmanlı resim ve heykel sanatı ve Cumhuriyet döneminin başlıca eserlerinin toplandığı müze, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne bağlı bir kurumdur. 1970’lere kadar Türkiye’deki tek sanat müzesi olarak kalmıştır. Türkiye’nin en önemli modern Türk resim koleksiyonun sahibidir[1] ve Türkiye'nin birçok büyük ilindeki sanat müzelerinin ve Devlet Sanat Galerileri'nin kaynağı durumundadır. 12 bin eserlik koleksiyonun kaynağının tamamına yakını, Sanayi-i Nefise ve Güzel Sanatlar Akademisi’nin (bugünkü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) üyelerine aittir.[2]

Müze, Tophane’de Emre Arolat tarafından müze olarak yeniden inşa edilen Antrepo No 5 adlı yapıya 2012 yılında taşınmıştır. Antrepo No:5'teki inşaat çalışmaları devam ettiği için 2021 Aralık ayına kadar kapalı kalmıştır. [not 1]

1. ^ Sarıçayır, Ecem (16 Temmuz 2013). "İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Can Çekişiyor". Arkitera. 17 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2022.
  2. ^ Aydınlık (11 Kasım 2019). "İstanbul Resim Heykel Müzesi nihayet açıldı". Aydınlık.com.tr. 17 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2022.
  3. ^ Çıplak, Ceren (20 Mart 2014). "Saray müzeye taşındı". Cumhuriyet.com.tr. 16 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2022.

Kaynak hatası: <ref> "not" adında grup ana etiketi bulunuyor, ancak <references group="not"/> etiketinin karşılığı bulunamadı (Bkz: Kaynak gösterme)