Kasım Paşa Camii
Cami iç görünümü (Haziran, 2023)
KonumKüçük Piyale, Beyoğlu, İstanbul, Türkiye
Durumİbadete açık
TamamlanmaHicri 940
MalzemelerKüfeki taşı

Kasım Paşa Camii ya da Güzelce Kasım Paşa Camii,[1] İstanbul ili Beyoğlu ilçesi Küçük Piyale mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi camidir.[2] 2 kez yangın geçiren cami son haline 19. yüzyılda Abdülaziz döneminde ulaşmıştır.

İlk olarak I. Süleyman döneminde Osmanlı donanmasının Gelibolu'dan Haliç'e taşınması görevini üstlenen Güzelce Kasım Paşa tarafından miladi 1533-34 yılında Mimar Sinan'a yaptırıldı. Ahşap malzemeden yapılan bu ilk cami 1722'de tamamen yandı. Tamamen yanan cami Feyzullah Efendi tarafından yeniden yaptırıldı. Ancak 19. yüzyılda yeniden yangın geçiren cami Abdülaziz tarafından tek kubbeli ve 2 minareli olarak son kez yeniden yaptırıldı. Günümüze ulaşan cami 1891'de yapıldığı için dönemin üslubuna uygun olarak yoğun süslemeler sergiler. Cami avlusunda 1737 tarihli bir çeşme ve 1870 tarihli şadırvan, ayrıca kıble tarafında muvakkithane ile sebil bulunur.

Caminin avlusunda Feyzullah Efendi Çeşmesi ve avlu dışında Büyük Hamam yer alır. Halen faaliyette olan hamam kadın ve erkek olmak üzere 2 kısımdan oluşur ve klasik hamam mimarisinin özelliklerini taşır.

1. ^ Egin, Ergün (1996). Kasımpaşa'nın Tarihi Gelişimi, İskân Özellikleri ve Mimari Eserleri (yüksek lisans). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Bölümü. s. 42.
  2. ^ "Kasım Paşa Camii ve Külliyesi". TDV İslâm Ansiklopedisi. 27 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2023.