Topkapı Mahallesi, Tatlıpınar Caddesi ile Gureba Caddesi’nin kesiştiği köşededir. Kanuni devri ileri gelenlerinden Kâtip Muslihiddin tarafından kendi adına yaptırılmıştır.
Vakfiye tarihi ise H.911/M.1505’dir. Cami bu tarihlerde yapılmıştır. H.1309/M.1891’de bugünkü biçimiyle yeniden inşa edilmiştir. Zamanla harap olan cami, H.1319/M.1901 tarihinde yeniden ihya edilmiştir.
Cami plan olarak 8 x 8 m ebadında olup duvar­ları kâgir, çatısı ahşap ve kiremit örtülüdür. Tavanı ahşap olup çubuklarla şekiller verilmiştir. Mihrabı çini, kürsü ve minberi ahşaptır. Kadınlar mahfilinin sağ tarafında bir oda ilave edilmiştir ve müezzin mahfili gibi ahşaptır. Tek şerefeli minaresi caminin sağında taştan yapılmıştır. Girişi içerdendir ve taş külahlıdır. Caminin geniş saçaklı olan çatısı son cemaat mahal­lini de örtmektedir. Eski intibaını veren 2 yan pencere barok üslûpta olup üst pencereler ise sivri kemerlidir.

Caminin iç kısım alanı 118 m2, avlu ve bahçesinin alanı ise 1.056 m2’dir. Rivayete göre mescit, “Tatlı­ kuyu” ismini Kanuni’nin buraya getirttiği sudan almıştır. Böyle bir tatlı su kuyusu olduğu doğrudur; nitekim 1970’lerdeki kanalizasyon çalışması sırasında bu kuyu kapatılmıştır.
Cami, 1974–1977 yılları arasında onarılmış ve 1986 yılında da arkaya son cemaat yeri ilave edilmiştir. Banisinin kabri, Esma Hatun Mektep Sokağı’nda bulunmaktadır. Caminin haziresinde kabirler mevcuttur. Bunlardan biri de Nakşibendiye’den Seyyid Şeyh Mustafa Niyazi Efendi’ye aittir.