Kıbrıslı Mehmet Paşa Yalısı, Kara Vezir Yalısı Kandilli Göksu Caddesi üzerinde bulunan, 18. Yy.’ın son çeyreğinde neo klasik üslupla inşa edilen yalının iç duvarları bağdadi, dış duvarları çıralı çam kaplamadır. Selamlık salonu ile yazlık divanhane 19. Yy ilavesidir.

Dış görünüşü ile bir bütünlük arz eden Kıbrıslı Yalısı, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Kurulu tarafından dört farklı parsel üzerinde ve ayrı ayrı olarak değerlendirilmiş, yalının bu bölümü 1971 yılında koruma no 110 ile tescil edilmiştir.1

—–

1 Orhan Erdenen, Boğaziçi Sahilhaneleri, c.1, İBB Kültür A.Ş, 2006.

Kıbrıslı Yalısı
Konumİstanbul, Türkiye

Kıbrıslı Yalısı, Kıbrıslı Mehmet Paşa Yalısı veya Kara Vezir Yalısı, İstanbul Üsküdar'da Kandilli Göksu Caddesi'nde bulunan bir yalıdır. İstanbulda Boğaz’a en geniş cephesi olan yalıdır.[1] Sahil uzunluğu 64 metredir.[1]

1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 14 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2011.