Meclis-i Mebusan Caddesi’nde, Tophane-i Amire’nin kuzey istikametinde, Nusretiye Camii’nin karşısında, İmalat-ı Harbiye Usta Mektebi’nin üstünde iken, 1957 yılındaki yol genişletmeleri sırasında yıkılmıştır. Hadîkatü’l-Cevâmi’de yapı hakkında şu bilgiler bulunmaktadır:

Bânîsi Sultân Süleymân Hân’dır ki, ocâğ-ı mezbûru (anılan ocağı) yeniçeriden ifrâz (ayrılan) ve topçulara ta’yîn ve bu ocağı binâ ettiği sırada, mahsûs bu mescidi dahî bina eylemiştir. Ve ba’dehu harîk (yangın) sebebiyle harâb olub, nice zamân i’tibâr olunmayarak zamân-ı Sultan Mustafa Hân-ı Sâlis’te, zikr-i bâlâda (yukarıda bahsedilen) mürûr eden Tophane harîk-i kebîrine (büyük yangın) dek muattal kalmış idi. Harîk-i mezbûrda bu havâlî cümleten muhterik olduğundan Yenişehirli Osman Efendi emîn-i binâ ta’yin olunub müceddeden (yeniden) her bir topçu ortasına bir kışla ve orta sofa ve matbah bina ve ihdas olundu.

Ve mescid-i mezbûrun minâresini, ocâğ-ı mezkûr kethüdâlarından mütekaid (emekli), otuz sene mikdârı topçubaşı olan Hacı Mehmed Ağa yaptırmıştır. Minare-i mezbûrenin duvârında ebyât-ı âtiye (aşağıdaki beyitler) yazılmıştır:

Bu ocâğ-ı topçuyân içre Mehmed Kethüdâ

Hayr ile gitti veliyyi ni’metin yâd et dilâ (ey gönül)

Âsaf İbrahim Paşa’nın çerâğı idiler

Bir eser etti kim âlem âna tahsîn ettiler

Meyvesi Tevhîd-i Bârî, bir şecer gars eyleyip (dikip)

……….

Onda üçler, yediler, kırklar berâber idiler

Bir minâre yaptı kim Allâhu Ekber dediler. Sene 1183 / M. 1769-70

Mahallesi kışladadır.[1]

Cami, 1957 yılında yol genişletme çalışmaları nedeniyle yıkılmıştır.

—–

1 Hâfız Hüseyin Ayvansarâyî, Tophane Ocağı Mescidi, Hadîkatü’l-Cevâmi’, C.2, Matba’a-i Âmire, 1281 (M. 1864-65).