Kocataş Yalısı’na adını veren Necmettin Molla Kocataş tarafından 1946 tarihinde yaptırılmıştır. Büyükdere’de Piyasa Caddesi üzerinde bulunan, Boğaziçi’nin en iyi sularından biri olan Kocataş Suyunun aktığı çeşmenin burmalı iki ince sütun arasına yerleştirilmiş yelpaze motifi ve geometrik desenlerle süslü Hamidiye Çeşmeleri’ni hatırlatan oymalı bir ayna taşı vardır. Yukarısında oymalı bir bordürden sonra bitkisel motiflerle süslü bir başlık yer almaktadır. Teknesi kurna biçiminde olup dilimlidir. Suyu akmaktadır.

Ayna taşında “ Besmele” ile “ Ve ce’alnâ mine’l-mâ-i külle şey’in hayy” ayeti yazlıdır. Ayrıca sağda ve solda birer beyit olmak üzere Latin harfleriyle yazılmış şu kitabe okunmaktadır:

Böyle bir âbı hayatın koşar insan sesine

Nice mâlûle şifa sundu bu mermer sîne