Konak Sineması fuayesinde Şadi Çalık rölyefleri

Konak Sineması, İstanbul’da Beyoğlu’nun dışında ilk büyük sinema salonu projesi olarak 1950’lerin sonunda inşa edilmiş bir sinema salonudur.

Valikonağı Caddesi’nde Maçka Parkı’nın hemen karşısındaki Başaran Apartmanı’nın arkasında kalan boş sahada İbrahim Başaran tarafından inşa edilmişti.[1] Balkon 360, parter 640 olmak üzere bin kişilik bir salondu. Zamanın en ileri teknikleriyle inşa edilmiş ve modern bir anlayışla dekore edilmişti. Sinemanın projesi, mimar Rüknettin Güney’e aittir.

Sinemanın giriş kısmında iki katlı bir fuaye vardı. Birinci fuayeden balkona, alt fuayeden salona giriliyordu. Fuayelerin tavanları yüksekti. Geniş merdivenin üzerinde bir derinlik yaratılmıştı. Duvarlar uzun geniş ve renkli yüzeyler olarak planlanmış, heykeltıraş Şadi Çalık’ın bu duvar için yaptığı ulusal dansları temsil eden rölyefler beyaz bir duvarın üzerine yerleştirilmişti.[1]

Salonda rahat koltukları ve geniş sıra araları ve İstanbul’da ilk kez uygulanan panoptik perde, kaliteli ses düzeni ile kaliteli bir gösterim sunuluyordu.[1]

Salon, sinema olarak kullanıldıktan sonra Devekuşu Tiyatrosu’nun oyunlarını sergilediği bir mekan olmuştur.[2] 1987’de iki katlı küçük bir alışveriş merkezine dönüştürüldü. Bina, bir süre sonra terk edilmiş ve yıkılmıştır.

1. ^ a b c "Rükneddin Güney, Konak Sineması, Arkitek Dergisi, Sayı 298, Yıl: 1960" (PDF). 20 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Haziran 2015.
  2. ^ Canan Ertemur Çemen, Konak'ı Unutma, Emek'i Yıktırma, Bia Haber Merkezi, 26.12.2011