Küçükyalı
TCDD Taşımacılık istasyonu
12 Mart 2019 (Marmaray)[5]
Hizmetler
Demiryolu ulaşımı
Toplu ulaşım

Küçükyalı Tren İstasyonu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Maltepe ilçesi Küçükyalı Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

İstanbul-Haydarpaşa - Ankara demiryolu üzerinde yer alan istasyon, Osmanlı İmparatorluğu Nâfia Nezâreti tarafından Osmanlı Anadolu Demiryolları için inşa edilerek 22 Eylül 1872'de hizmete girmiştir.[1][2][3]

TCDD tarafından elektrifikasyon altyapısıyla yeniden inşa edilerek 29 Mayıs 1969'da tekrar hizmete giren[2][4] istasyon, 1969 - 2013 yılları arasında B2 (Haydarpaşa - Gebze) Banliyö Treni'ne hizmet vermiş, Marmaray projesinin inşası kapsamında 19 Haziran 2013'te kapatılmış[6][7] ve -yaklaşık 250 metre batıya kaydırılıp- yeniden inşa edilerek 12 Mart 2019'da tekrar hizmete girmiştir.[5]

İstasyon, TCDD Taşımacılık tarafından işletilen B1 (Halkalı - Gebze & Ataköy - Pendik) Banliyö Trenleri'ne hizmet vermektedir.[5]

1. ^ a b "CFOA History" [CFOA Tarihi]. Trains of Turkey. 10 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022.
  2. ^ a b c d Kösebay Erkan, Yonca (2007). Anadolu Demiryolu Çevresinde Gelişen Mimari ve Korunması (Doktora Tezi). İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022.
  3. ^ a b Koday, Saliha (2000). "Haydarpaşa-Gebze Arasındaki Demiryolu Banliyö Ulaşımı". Türk Coğrafya Dergisi, 35. İstanbul. ss. 261-276. 23 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022.
  4. ^ a b "TCDD History - Electrification" [TCDD Tarihi - Elektrifikasyon]. Trains of Turkey. 10 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022.
  5. ^ a b c "Marmaray Hakkında". marmaray.gov.tr. 10 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022.
  6. ^ "19 Haziran 2013 tarihinden itibaren Haydarpaşa-Pendik-Haydarpaşa arasında işletilen banliyö tren seferlerine 24 ay süreyle ara verilmiştir". TCDD. 1 Ağustos 2013. 16 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022.
  7. ^ "Haydarpaşa - Pendik banliyö hattı kapanıyor". rayhaber.com. 10 Haziran 2013. 13 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022.