Kürkçü Hanı
Kürkçü Hanı (2014)
Yükseklik12 m
Yapı sistemiTaş, tuğla
Kat sayısı2
Mimar(lar)Atik Sinan

Kürkçü Hanı, İstanbul'un Mahmutpaşa semtinde yer alan han. Fatih bölgesinin Eminönü semtinde bulunan 15. Yüzyıl han yapılarından bir tanesidir. Dayahatun Mahallesi’ndeki Mahmut Paşa Yokuşu’nda bulunan Çakmakçılar ve Çarkçılar sokaklarının arasındaki bölgede 129 numarada yer almaktadır. İki adet girişi bulunur. Çarkçılar sokağı tarafındaki lokasyonu dolayısıyla Büyük Yeni Han ile komşudur. Ticaret hanıdır. Vezir Mahmut Paşa tarafından mimar Atik Sinan'a yaptırılmıştır

Kurşunlu Han ve Mahmut Paşa Han gibi isimlere de sahip olan Kürkçü Han, Mahmut Paşa’nın külliyesinin bir parçasıdır. Çünkü bu han Mahmut Paşa Camii’ni, Mahmut Paşa türbesini, yıkılmış olan medresesini ve hamamını çevresinde barındırır.[1] Bugün bir kısmı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı iken bir kısmı ise özel mülkiyettir.

1. ^ Kürkçü Han. İslam Ansiklopedisi resmi web sitesi [1] 30 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Erişim Tarihi: 25 Ocak 2022)