Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi
Müze binası
KonumKaresi, Balıkesir, Türkiye
TürGenel Müze ( Tarihi, Etnografik ve Arkeolojik Eserler )
MüdürAytekin Yılmaz[1]
Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesindeki diğer müzeler

Balıkesir Kuvâ-yi Milliye Müzesi, Balıkesir'de I. Dünya Savaşı sonrasında Millî Mücadele çalışmalarında karargah olarak kullanılmış eski belediye binasında 1996'da hizmete giren müze.

İki katlı müzenin zemin katında Balıkesir'de Kuvâ-yi Milliye'nin kurulmasına öncülük etmiş 41 kişinin aldıkları yazılı kararlar, kongrenin kararları, bu kişilerin kişisel eşyaları, fotoğrafları ile Atatürk'ün Balıkesir'e gelişlerinde çekilmiş fotoğrafları; ikinci katında ise, Balıkesir'de ortaya çıkan arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir.[2]

Müze binası, 1840 yılında Karesi Sancağı Defterdarı Giridizade Mehmet Paşa'nın konağı olarak yaptırılmıştır. İzmir'in İşgalinin ertesi günü Balıkesirlilerin bu binada toplanarak Batı Anadolu'da silahlı mücadele kararı almaları nedeniyle tarihî önemi büyük olan bu bina, uzun zaman II. Kolordu Karargâhı olarak kullanıldı. Bina, 1947-1988 yılları arasında belediye hizmet binası olarak kullanıldıktan sonra restore edildi ve müze haline getirildi.[3] Müze müdürlüğü 1987 yılında kuruldu. Müze, restorasyon ve eser toplama çalışmaları bitirildikten sonra 6 Eylül 1996 tarihinde hizmete girdi.

1. ^ "Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi". Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı. 30 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020.
  2. ^ "Balıkesir - Kuva-yi Milliye Müzesi". Kultur.gov.tr. 6 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2018.
  3. ^ "Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi". Muze.gov.tr sitesi. 22 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2018.