Kuzguncuk (Beylerbeyi) Gazhanesi, 1862 yılında Beylerbeyi Sarayı’nın aydınlatılması ve ısıtılması için “Gas De France” şirketince Kuzguncuk Baba Nakkaş Sokak’ta inşa edilmeye başlanmış, 1864 yılında tamamlanmış. Anadolu yakasının ve Üsküdar’ın ilk modern sanai tesislerinden biri olarak 1892 yılına kadar düzenli olarak gaz üretmiştir. 1940’ta elektriğin gelmesiyle kaderine terk edilen tesis Mülkiyeliler Birliği tarafından sosyal tesis olarak inşa edilmiştir.

Bugün Nakkaştepe’den girildikten sonra Babanakkaş sokağın bitiminde Kuzguncuk Gazhane sokağı sağındaki arazidedir.

Kaynak: Mehmet Mazak Anadolu Yakasının İlk Sanai Tesislerinden Biri: Kuzguncuk Gazhanesi ve Üsküdar (IV.Üsküdar Sempozyumu 2006)