1886’da inşa edilen köşkte 1896’ya kadar İngiliz James Barker ve ailesi yaşadı.1897’de Mahmut Muhtar Paşa satın alarak yerleşti. Birinci Dünya Savaşı’ndaki askeri hatası yüzünden yargılanan Mahmut Muhtar Paşa 1929’da ülkeyi terk ederek Mısır’a yerleşti. Mısır’daki 1952 İhtilali sonrası tüm mal varlığına el konulan ailenin varisleri Moda’daki köşke dönüp yerleştiler. Fakat mali durumu iyice bozulan aile, köşkü ve içindeki eşyaları sattı. Köşk 1956 yılında kamulaştırılarak liseye dönüştürüldü.

İstanbul Kadıköy Lisesi
Kuruluş1957
ŞehirModa, Kadıköy, İstanbul
TürüAnadolu lisesi
Eğitim diliTürkçe
Yabancı dil(ler)İngilizce

İstanbul Kadıköy Lisesi (eski adıyla Kadıköy Kız Lisesi), İstanbul'un Moda semtinde 1957'den beri hizmet vermekte olan öğretim kurumu.

Karma eğitim veren bir anadolu lisesidir. Bünyesinde bir kız öğrenci yatakhanesi yer alır. Kız Lisesi olarak hizmet vermekte iken 2002-2003 öğretim döneminde karma eğitime geçmiş, İstanbul Kadıköy Kız Lisesi olan adı 2008'de İstanbul Kadıköy Lisesi olmuştur.