Medresetü’l-Kudât, 1855’te Muallimhâne-i Nüvvâb olarak ilk kuruluşunda Süleymaniye’deki Mekteb-i Edebiyye binasında eğitim-öğretime başlamıştır. Zamanla bu binanın hem yetersiz kalması hem de iyice eskimesinden dolayı yeni bir bina inşasına karar verilmiştir. Tasarımı Mimar Kemaleddin Bey’e ait olan bina 1913’te tamamlanmış ve aynı yıl eğitim-öğretime açılmıştır. Yeni bina İstanbul’da Beyazıt’tan Süleymaniye’ye giden Besim Ömer Paşa (eski Takvimhane) Caddesi ile Kaptanı Derya Sokağının kesiştiği köşedeki arsa üzerinde yapılmıştır. Bitişiğinde Kaptan İbrahim Paşa Camii, karşısında İstanbul Üniversitesi merkez binası bulunmaktadır.

Bina bodrumla birlikte dört katlı olarak inşa edilmiştir. Giriş kapısı üzerinde üç bölmeli bir kitabesi vardır. Üç bölmeli kitabesinin soldaki bölmesinde “el-Kadâu bi’l-hakki min akva’l-ferâiz” (adalet ile hüküm vermek Allah’ın emirlerinin en güçlüsüdür) yazılıdır. Kitabenin sağ bölmesinde Nisâ Suresi’nin 58. ayetinin bir kısmı “ …..ve izâ hakemtum beyne’n-nâsi en tahkumû bi’l-adl” (İnsanlar arasında hüküm verdiğinde adalet ile hükmet) yazılıdır. Ortadaki bölmenin orjinalinde yazan “Medresetü’l-Kudât” ibaresi okul kapatılıp, binası Darülfünûn’a verildikten sonra “İstanbul Darülfünûn Kütüphanesi” olarak değiştirilmiştir.

MUALLİMHANE-İ NÜVVAB’DAN MEDRESETÜ’LKUDÂT’A OSMANLI’NIN SON DÖNEMİNDE KADI YETİŞTİREN OKULLAR  Prof. Dr. Kemal YILDIZ** Ferda ESENGÜN HASEKİOĞLU*  Yavuz, Yıldırım, Mimar Kemalettin ve Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi, Ankara: ODTÜ Mimarlık Fakültsesi Basım İşliği, 1981.
ÖZ, Tahsin, İstanbul Camileri, Ankara: Türk Tarih Kurumu, I, 1962