1826 yılında Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılmasıyla İstanbul’un asayişi için kurulan Asakir-i Mansure-i Muhammediyye’ye bağlı kolluk kuvvetlerinin mekânları karakollar olmuştu. Mevlanakapı Karakolu da bölgenin güvenliğini sağlamak için 19. yüzyılda yapıldı.

Sözlü kaynaklara göre yapı karakol işlevinden sonra 1930’lu yıllarda konut olarak kullanıldı ve plan şemasında değişiklikler yapıldı. İlerleyen dönemde kaderine terk edilerek, atıl bırakıldı.

Çatısı ve sur cephe duvarı yıkık vaziyette olan, Karakol binası 2022 yılında İBB tarafından restore edilerek Kara Surları Ziyaretçi Merkezi olarak işlevlendirilmiştir.