Mimar Hayreddin Cami
KonumFatih, İstanbul, Türkiye
DurumFaal
Mimari biçimOsmanlı
Tamamlanma15. Yüzyıl
Minare sayısı1

Mimar Hayreddin Camii, İstanbul, Fatih ilçesinde, Çemberlitaş-Beyazıt arasında, Divanyolu üzerindedir. II. Bayezid devrinin tanınmış mimarlarından Mimar Hayreddin tarafından yaptırılmıştır. Çevresindeki binalar sebebiyle cadde üzerinde olmasına rağmen güçlükle fark edilir. İnşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, 1488 tarihli olduğu kimi kaynaklarda zikredilir.[1] Yangın ve yol genişletme çalışmaları sebebiyle orijinalliğinden eser kalmamıştır. Belirli bir üslûbu olmayan yapı 1316’da (1898-99) tuğladan fevkanî olarak II. Abdülhamid tarafından yeniden inşa edilmiştir.[2] Günümüzde faaldir.

1. ^ Mimar Hayreddin Cami, 19 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. mustafacambaz.com, Erişim Tarihi. 18.02.2017
  2. ^ Eyice, Semavi, Mimar Hayreddin, TDVİA, İstanbul, 1998, cilt, 17; sayfa, 56