1143 tarihinde yaptırılmış olan bu Cami, Sultantepe’de, Servilik Caddesi ile Kirişçi Sokağı’nın birleştiği yerde ve sokağın sol köşesindedir.

Her iki yola açılan kapıları vardır. Kirişçi Sokağı’na giden yol merdivenli, dar bir patika şeklini almıştır. Servilik Caddesi’ne açılan avlu kapısının sağ tarafında tonoz çatılı büyük abdest muslukları haznesi, sol tarafında ise mabet bulunmaktadır. Burada ayrıca bir de kuyu vardır.

Kirişçi Sokağı’na açılan yolun sağ köşesinde camiin üç meşrutası vardı. İnce tuğladan yapılmış olan bu yapıların bugün yalnız duvar bakiyeleri ve alt kat tonozları mevcuttur. Pencereleri kafesli, ahşap son cemaat yerinde bir mihrapçık ve bir kuyu vardır. Kemerli, kitâbesiz, kesme taş söveli klâsik kapıdan mabede girilir. Duvarları kesme taş ve tuğla hatıllı olup çatısı ahşaptır. İstalaktitli mihrabı ve kıble duvarı, beş ayrı desende çinilerle kaplıdır. Bunlar, XVIII. yüzyıl çinilerinin en güzel örnekleri olup Edirnekapı civarındaki Tekfur Sarayı’nda yapılmıştır. Fakat ne yazık ki bugün çok azalmış durumdadır. Eskiden, alt pencerelerin üst hizasına kadar bu çinilerle kaplı olduğu söylenmektedir. Mihrabı ahşaptır. Mabet, alt üst pencerelerden ışık almakta olup üst pencerelerinde gayet güzel vitraylar vardır. Sağ tarafındaki minaresinin kaidesi kesme taştan olup gövde ve petek kısımları tuğladandır. Üzeri çimento ile sıvanmıştır. Eskiden tamamen kesme taş imiş. Yan tarafındaki kütüphanede fonksiyon ve mimari değişikliğe tabi tutulmuştur. Caminin esas duvarları ile eski pencere ebatları değişmemiştir.

Kaynak: Üsküdar Belediyesi