Molla Aşki Camii, İstanbul’un fethinde yer almış olan (ni’me’l-ceyş), şair, ulema ve devlet adamı olan Aşki Mehmet Efendi tarafından 15. yüzyılda mescit olarak yaptırılmıştır. Muhteşem bir Haliç manzarasına sahip bir tepede böyle bir eser yapmak ancak yüreği sevgi ve romantik duygularla dolu bir şaire yakışır.

Yapılış Tarihi: 15. Yy.

Yaptıran: Aşkî Mehmet Efendi

Tadilat: 1822

Alan: 286 m²

1735 yılında, İstanbul kadısı Abdüllatif Razi Efendi’nin kızı, şair Fatma Hatun mescidi tamir ettirirken; minare, üst mahfil ve minber koydurarak camiye çevirtmiştir.

Kitabesine göre cami, 1822 yılında da hayırsever Fatma Hanım tarafından yeniden inşa ettirilmiştir.

Molla Aşki Camii, İstanbul’un fethinde yer almış olan (ni’me’l-ceyş), şair, ulema ve devlet adamı olan Aşki Mehmet Efendi tarafından 15. yüzyılda mescit olarak yaptırılmıştır. , dikdörtgen planlı kagir duvarlar üzerinde kiremit çatı ile örtülüdür. Paşahamamı Caddesi’nden bakıldığında, cami, yüksek bir duvar arkasındadır. Kaşar Sokağı’ndaki giriş kapısının yanında, avlu için ayrı bir kapı daha vardır. Avluda solda, kitabesinden daha önce sıbyan mektebi olduğu anlaşılan imam lojmanı bulunmaktadır. Avlunun sağ köşesinde caminin bir giriş kapısı daha bulunmaktadır.

Molla Aşki Camii, avludaki kapıdan girildiğinde solda imam odası vardır. Kapıdan itibaren karşıya uzanan ve dört metre kadar derinlikte, ahşap korkulukla ayrılmış bir kısım bulunmaktadır ki, burası adeta son cemaat yeri vazifesini yüklenmiştir. Bu kısmın üzerinde üç beton direkle taşınan kadınlar mahfili yer almıştır.

Korkuluklu mahalden, iki basamakla büyük ibadet mahalline inilmektedir. Sol köşede, pencerelerin büyüklüğünde bir oyuk içerisinde beton vaaz kürsüsü bulunmaktadır. Mihrap çini, minber ve tavan ahşaptandır. Duvarlar yerden pencere altlarına kadar yeşil fayansla kaplanmıştır. Sağ ve sol duvarlarda ikişer adet uzun pencereler yer almıştır. Yuvarlak kemerli, ince uzun bu pencereler, 2. Abdülhamid döneminin mimari üslubunu yansıtmaktadır. Yapının orijinal haline ait hiçbir iz kalmamıştır.

Girişteki korkuluklu mahal üç saf sırasına, harim yedi saf sırasına sahiptir. İç alanı 121 m² olan camide 150 kişi namaz kılabilmektedir. Avlu 165 m²’dir.

Caminin kuzey batısında yer alan minare, taşla örülmüştür. Tek şerefeli, sivri külahlı olup yuvarlak gövdesi betonla sıvanmıştır. Molla Aşki Mehmed Efendi’nin kabri, mihrap duvarı önündedir.