13. Yüzyıla at bir Bizans kilisesi olan bina Sultan Fatih’in çavuşlarından Mustafa Çavuş tarafından fetihten sonra camiye dönüştürülmüştür.
Kilise doğu batı doğrultusunda dikdörtgen bazilika planlıdır. Batısında narteks, doğusunda üç yarım yuvarlak apsis vardır. Yan apsisler ana apsise nazaran daha yüzeysel durmaktadır. Bu nedenle ana apsisten ayırt edilemezler.
Bir ön holü takip eden tek mekandan ibaret olan yapının üstü ahşap çatılı ve kiremit örtülüdür. Dikdörtgen planlı ve ahşap tavanlı yapının daha evvelde minaresi olduğu biliniyor ancak şu anda yok. Bir dönem depo olarak kullanılmış ancak 1996 yılından itibaren cami olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Manastır Mescidi
KonumŞehremini, Fatih, İstanbul, Türkiye
Durumİbadete açık
Minare sayısıyok

Mustafa Çavuş Mescidi, eskiden Azize Menodora, Metrodora ve Nimfodora şehitleri Manastırı (Yunanca: Μονῆ τῶν Άγίων Μηνοδώρας, Μητροδώρας καὶ Νυμφοδώρας Moní tón Ágíon Minodóras, Mitrodóras kaí Nymfodóras), Kyra Martha Manastırı (Μονῆ τἠς Κυράς Μάρθας Moní tis Kyrás Márthas) olarak da bilinir. İstanbul'un Fatih ilçesi Millet Caddesi üzerinde İETT Garajı yanında bulunan ve İstanbul'un Fethinden hemen sonra dönemin askerlerinden Mustafa Çavuş tarafından camiye çevrilmiş Ortodoks kilisesidir.[1]

Sonradan eklenen tahta minaresi günümüzde mevcut değildir. Minber ve kürsüsü ahşap, çatısı kiremitle örtülüdür.[1]

1. ^ a b "Fatih Camileri ve Mescidleri" (pdf). İstanbul: Fatih Müftülüğü. s. 484. 18 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Eylül 2023.