Edirne Müzesi kurucularından olan Necmi İğe’nin evi Edirne’de günümüze ulaşan en eski “Türk evi” olan bir sivil mimarlık örneğidir.

Ayrıca bahçeye geçişi sağlayan bir giriş daha bulunur. Bahçede, yapının kuzeydoğusunda kalan bölümde bir çeşme ve çeşmeye ait su deposu bulunur. Su deposuna bitişik, oldukça harap durumda özgün mutfak ve hamam kalıntıları bulunur.

Yapının bahçesinde bir çeşme, su deposu, ocak kemeri ve hamam bulunur. Çeşme, zemin katta, yapının kuzeydoğusunda bulunur. Çeşmenin arkasında su deposu bulunur. Çeşme ve hazne duvarları kesme taştan yapılmıştır. Mermerden ayna taşı olan çeşmede sivri kemer kullanılmıştır. Çeşmenin kitabesi bulunmaktadır ve kitabede H. 1108 (1696) tarihi vardır. Hamam, yapının kuzeydoğusunda bulunur. Yapıya güneybatı cephesinde yer alan yarım daire biçimli bir kapı boşluğundan girilir. Hamamın kuzeybatı duvarının arkasında külhan bulunur. Duvarlarda tuğla malzeme kullanılmıştır. Hamamın üst örtüsü kubbe ile örtülüdür. Kubbeye geçiş tromplarla sağlanır. Döşeme mermer kaplıdır.

Yapı 2024 tarihinde Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi olarak faaliyet göstermektedir.

Kaynak:

[1] (2013). Edirne Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri Cilt II. (pp. 12-13) Edirne Valiliği Yayınları.